Wednesday, September 4, 2019

DESSERT RECIPES KEK BATIK BISKUT MARIE & OREO


     KEK BATIK BISKUT MARIE & OREO


Sebut pasal kek batik sudah tentu ada terbayang kek yang “crunchy” seperti kitkat bukan? sebelum kita tengok cara-cara membuanya apa kata kita kenali 
terlebih dahulu tentang kek batik ini.
Kek Batik merupakan sejenis pencuci mulut yang popular di Malaysia, agak berbeza seperti kek-kek lain ianya antara kek yang tidak dibakar. Kek yang sangat mudah dibuat dengan memerlukan beberapa bahan seperi biskut marie, susu, milo untuk menghasilkannya.




BAHAN-BAHAN :

🍪2 cawan Milo 
🍪3 sudu besar serbuk koko 
🍪250g mentega
🍪½ tin susu pekat 
🍪lebih kurang 30 keping biskut Marie (dipatah-patahkan) 
🍪2 paket biskut Oreo (setiap biskut dipotong empat)

CARA- CARA :

🍪Dengan api kecil, cairkan mentega 
🍪Tambah susu pekat dan gaul sehingga sebati 
🍪Tambah Milo dan serbuk koko, dan gaul sehingga tiada ketulan 
🍪Tutup api; masukkan biskut Marie yang dipatah-patahkan dan gaul 
🍪Masukkan separuh adunan ke dalam baking tin 
🍪Tabur kepingan Oreo ke atas adunan 
🍪Masukkan separuh lagi adunan dan ratakan 
🍪Hias dengan kepingan Oreo 
🍪Masukkan ke dalam peti sejuk semalaman 
🍪Untuk hidang, celup pisau dalam air panas dan potong mengikut saiz yang diingini.



No comments:

Post a Comment